Caldos amb històries a contar
19 i 20 de juny: torna la Mostra de Vins Singulars i de Poble al Riurau de Jesús Pobre
Vint-i-huit cellers participaran en la gran festa del vi que uneix territori, cultura i ànima
Enguany es farà una demostració de com es construeix una barrica de roure
Ací no val el màrqueting online. El que juga és el cara a cara, la promoció directa. Del productor al consumidor. Darrere de cada vi hi ha una història, alguna cosa a contar, un procés i un treball que ens permeten entendre’l millor. Perquè el vi és cos i ànima. I cadascun té una personalitat pròpia que, indiscutiblement, va lligada a un territori. La Mostra de Vins Singulars i de Poble ens convida a descobrir eixos vins de xicotets productors que posen de manifest l’estima per la terra, pel saber fer dels avantpassats i per una cultura, la del vi, que ens connecta amb el present i ens permet mirar amb il·lusió cap el futur. Amb eixe propòsit, torna la gran festa del vi de la Marina Alta el 19 i el 20 de juny. Serà, com en les tres edicions anteriors, al Riurau de Jesús Pobre, on es donaran cita 28 cellers d’indrets tan diferents com el Priorat, Múrcia o Toledo. Entre ells hi haurà sis cellers de la nostra comarca i dos estrangers, arribats de Llenguadoc i de Nova Zelanda. Tots ells, cellers que mimen fins l’últim detall i amb produccions limitades.
La Mostra de Vins Singulars i de Poble ens ofereix l’oportunitat de contactar directament amb els bodeguers i descobrir personalment el perquè de cada caldo. Potser en este moment, després dels dos anys de pandèmia en què no hi ha hagut mostra, es fa més necessari el contacte directe. És per tant una edició especialment “emotiva”, com ha dit Mara Bañó, una de les impulsores de la iniciativa, i on es fa patent la importància del contacte personal. Més enllà de l’aspecte comercial, “volem contar la part ètica i cultural del vi”, tot el que hi ha darrere la producció i les botelles que arriben al consumidor. “El vi és territori i són molts els sectors que tenen alguna cosa a vore en la seua producció”, va afirmar durant la presentació del programa. Precisament per este motiu enguany es farà una demostració de com es construeix una barrica de roure (diumenge 19 a les 19 hores). La barrica, com va dir, és “l’últim ingredient” en l’elaboració del vi i li confereix aromes i sabors.
La majoria dels vins presents en la mostra són valencians i estan elaborats per productors xicotets, que en opinió del sumiller i restaurador Francisco Cano, del restaurant El Xato de La Nucia, “són els que cuiden i donen carinyo a la terra”. Ell ha treballat per dignificar i donar presència als vins valencians en les cartes dels restaurants, on considera que s’ha de tindre clar que si el menjar té la seua història, “el vi també la té”. Defensor de la simbiosis entre cuina, sala, vins i agricultors, considera que el client ha de saber qui fa el vi, què vol transmetre, quines són les seues bondats i per què va bé amb un plat determinat.
En la mateixa línia s’ha pronunciat la gerent de l’Associació d’Empresaris d’Hosteleria i Turisme (AEHTMA) de la Marina Alta, Reme Cerdà, qui ha destacat que conéixer i incloure els vins de les bodegues menudes, i per tant unint patrimoni cultural i paisatgístic en les cartes dels restaurants, millorarà l’experiència del client i farà que isca més feliç que quan va entrar.
Pensant en els restauradors, la Mostra de Vins Singulars i de Poble dedica una jornada (dilluns 20) als professionals. Diumenge però, a partir de les 17 hores i fins el tancament, estarà oberta al públic en general. Un any més, serà “exemple de festa mediterrània” on l’entorn, el lloc i els productors demostraran que “darrere del vi hi ha cultura, territori, vinya i un agricultor que vol fer alguna cosa diferent” (falta tancar cometes). Així ho diu Manuel Manzaneque, un dels productors participants, qui assegura que no només es busca fer un vi que estiga bo sinó també “un vi amb ànima”, capaç de transmetre il·lusió i emocions. Diu el bodeguer que en les fires i les mostres el client descobreix els vins i el productor aprèn molt de qui el consumeix, de manera que tots ixen guanyant.
No fa massa, en la fira de Tours (França), en la qual participava Dénia fent gal·la de la seua acreditació com a Ciutat Creativa de la Gastronomia, es van presentar quatre vins de la comarca que van sorprendre per la seua singularitat, com ha explicat Enric Gil, de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia. La recuperació de bancals perduts com espais d’oportunitats és, a la Marina Alta i a la resta de la Comunitat Valenciana, un fet que permet anar més enllà en una cultura del vi mil·lenària que es remunta a temps dels ibers en l’Alt de Benimaquia, recorda Javier Scotto, alcalde de Jesús Pobre. La Mostra permet no sols reviure eixa cultura sinó, a més a més, reivindicar la importància del bancal i el sector primari, donar a conéixer els processos de transformació naturals, biodinàmics i ecològics i educar el consumidor en els valors i elements diferencials i de qualitat que envolten el vi. Un producte que uneix “terra, aigua y sol”.
Reciclar els taps de suro
AEHTMA posarà en marxa durant la Mostra de Vins Singulars i de Poble un projecte de recuperació de taps de suro. La finalitat és donar-los una segona vida a través del reciclatge, per a la qual cosa s’ha contactat amb una empresa especialitzada. Amb el material reciclat, per exemple, es fabrica el sòl de suro dels parcs infantils.
El projecte implicarà l’empresariat i també els particulars. Contempla la instal·lació de contenidors per a la recollida en restaurants, fires i actes promocionals, com ara el D*na.