Festival “En altres paraules”: La literatura cobra vida a CaixaForum Barcelona

Festival “En altres paraules”: La literatura cobra vida a CaixaForum Barcelona
  13/05/2024

El festival En altres paraules proposa un viatge a les entranyes de la literatura, a través de vermuts poètics, conferències, tallers, espectacles i concerts amb la paraula com a eix central. El centre cultural acollirà en múltiples formats grans noms de la literatura, músics i compositores, poetes, periodistes i artistes de la talla de Mariana Enríquez, Guadalupe Nettel, Alberto San Juan, Nicolas Jaar, Édouard Louis, Marta Sanz, Sara Torres i David Carabén, entre molts d'altres. Els artistes construiran un calidoscopi de propostes entorn del poder de la paraula en l'art i de la petjada que deixa en l'imaginari col·lectiu.

 

La Fundació "la Caixa" llança el festival En altres paraules, una atractiva iniciativa cultural que tindrà lloc a CaixaForum Barcelona amb la paraula com a eix central d'una àmplia programació de propostes que combina diferents disciplines artístiques.

Fins el 30 de maig, el centre cultural acull destacades veus del panorama literari nacional i internacional, i de la cultura en general, en una sèrie d'activitats entorn de la literatura en què hi haurà espai per a conferències, diàlegs, concerts i espectacles, vermuts poètics, tallers familiars i d'arts escèniques. En aquest festival multiformat, els visitants hi descobriran des de diferents prismes el paper que exerceix la paraula en les diverses creacions artístiques. La Fundació "la Caixa" ha coorganitzat aquesta proposta única a la ciutat juntament amb la productora cultural La Sullivan.

La paraula en la dramatúrgia

El festival es va inaugurar el passat 8 de maig amb una obra de teatre que situa el poder de la paraula al centre de l'escenari: La violació de Lucrècia. En col·laboració amb el Consorci del Teatre Fortuny de Reus, el centre cultural acull un dels poemes tràgics més importants de l'obra de William Shakespeare, una peça reflexiva i excelsa interpretada per Mercè Sampietro i Marta Marco, dues de les millors intèrprets femenines i referents indiscutibles de l'escena teatral nacional.

La paraula en la poesia i en l'art digital

Si hi ha res que diferenciï aquest festival d'altres activitats és el seu perfil mutiformat. La paraula es pot abraçar des de diferents prismes, però en aquest certamen sempre tenen un denominador comú: l'espectacle. El mes de maig és també el mes en què la poesia traspassa els límits per esdevenir un híbrid genuí. És el cas de la proposta Nova York en un poeta, que se celebrarà el 16 de maig i que presentaran l'actor Alberto San Juan i La Banda. Aquest espectacle reprodueix el text - prosa i poesia - que Federico García Lorca va pronunciar en una conferència recital que va fer el 1930 a la Residencia de Señoritas de Madrid. De fet, el text ja inclou els fonaments del famós Poeta en Nueva York. Alberto San Juan recull l'estela de Lorca i fa una nova reinterpretació d'un poemari que és tot un crit contra el poder i el capitalisme salvatge, i que ja van musicar a la seva manera artistes de la talla de Leonard Cohen o Enrique Morente.

Encara en l'àmbit de la poesia i unint-la amb la innovació tecnològica, el 23 de maig arribarà a CaixaForum la proposta Alguien montó mis piezas, cargó mi batería y se fue, amb la qual l'artista digital i escriptora Mayte Gómez vol eixamplar l'espai de la paraula recitada a través de l'experimentació musical i audiovisual. Tot un exemple de com el 3D i la realitat virtual es poden convertir en un vehicle poètic.

Paraules musicals, de tall clàssic i electrònic

Continuen els espectacles amb dos concerts musicals entorn de la paraula, dirigits a dos públics molt diferents. D'una banda, el centre cultural acollirà el 19 de maig Babel Bach, amb Le Concert de l'Hostel Dieu. L'equip artístic format per l'slammer Mehdi Krüger i el director artístic Franck-Emmanuel Comte plantegen una idea que combina la música de J. S. Bach amb poesia escrita en italià, alemany i francès.

D'altra banda, i sota el paraigua del cicle DNIT - que des de fa anys presenta propostes electròniques dirigides a un públic inquiet i avantguardista -, CaixaForum Barcelona presenta el 24 de maig l'actuació de Nicolas Jaar, compositor i productor que es va criar entre Santiago de Xile i Nova York. Gràcies als seus treballs publicats en segells com Warp i R&S o a la seva pròpia discogràfica Other People, és considerat un dels exponents principals de la música d'avantguarda a escala mundial. En primer lloc, convidarà els assistents a endinsar-se en aquest nou univers mitjançant una xerrada propera i distesa, i posteriorment pujarà a l'escenari i presentarà el seu espectacle a CaixaForum Barcelona com a primícia mundial.

La paraula i els ecos literaris

Sense les grans veus de la literatura, aquest festival no tindria sentit. Per donar vida a la paraula en la mateixa literatura, el centre cultural acollirà alguns dels grans noms de la literatura contemporània. Així, el 14 de maig tindrà lloc Les ferides i la literatura, un ball de paraules entre els escriptors Édouard Louis i Roy Galán. El francès Louis es va guanyar el clamor del públic amb la seva primera novel·la, Adeu a l'Eddy Bellegueule, història que narra una infància d'homofòbia, masclisme, racisme, alcoholèmia i, per sobre de tot, una pobresa que transcendeix els murs de casa seva i que fa que el relat esdevingui universal. Louis parlarà de la seva obra i dels temes que la defineixen amb l'escriptor Roy Galán, amb qui comparteix l'interès per descriure en la seva obra com operen els discursos hegemònics en la nostra cultura, tant en la literatura com en les xarxes socials.

Una setmana més tard, el 21 de maig, Guadalupe Nettel, finalista del Premi Internacional Booker, presentarà L'alquímia de la literatura, una breu conferència inèdita sobre com es converteix el dolor en art. Per fer-ho explicarà alguns exemples d'autors i autores que, segons ella, ho han aconseguit. A continuació, conversarà amb l'escriptora Marta Sanz, també impecable a l'hora de sondejar el que és subliminar i més íntim dels seus personatges en la seva obra.

Per tancar aquests diàlegs i com a colofó final del festival, el 28 de maig Mariana Enríquez, convertida en una rock star de la literatura de ficció fosca, entaularà una profunda conversa amb Alana S. Portero, autora de l'aclamada novel·la La mala costumbre. Juntes indagaran les relacions entre literatura i por, i exploraran fins a quin punt la literatura de gènere pot representar la realitat.

Vermuts amb paraules sonores

La programació del festival En altres paraules s'estendrà també els diumenges en espais emblemàtics de CaixaForum Barcelona, com les terrasses modernistes de l'edifici. Allà tindrà lloc una trobada entre la literatura i la música per trobar els ritmes dels textos i explorar com ressonen les lectures. En aquest sentit, els Vermuts poètics constitueixen un dels plats forts d'aquest festival, una proposta original de la Fundació "la Caixa" en col·laboració amb la productora cultural La Sullivan que reuneix personalitats de l'escriptura i la composició musical per comprovar les interseccions entre ambdues disciplines i analitzar paraules que funcionen com a temàtiques recurrents en les obres.

La terrassa del centre cultural acollirà el 12 de maig el vermut poètic entre el carismàtic David Carabén, guitarra, veu i compositor principal de la banda Mishima, tota una icona del pop català, i el cèlebre escriptor Sebastià Alzamora, que exploraran junts la nostàlgia a través de cançons, poemes i textos. En el vermut següent, que tindrà lloc el 19 de maig, la cantant i guitarrista Anna Andreu i l'escriptora Sara Torres conversaran sobre la contenció com a gest ambigu, que serveix tant per a la repressió com per a l'amor. Juntes aniran creant el teixit d'aquesta trobada, en què alternaran reflexiones, cançons i lectures. I finalment, el 26 de maig, Ferran Palau, compositor i cantautor que ha aconseguit una marca pròpia en el món del folk-pop lo-fi més intimista explorarà juntament amb l'escriptora Míriam Cano la condició fràgil de l'existència i l'art des de llocs imprevistos a través de la literatura, el cinema i la música.

Trobades amb mestres de la paraula periodística

Si parlem de la paraula, no podem excloure els professionals que cada dia amb les seves paraules ens informen de tot el que passa al món. Aquest festival també inclou trobades molt interessants amb personalitats de la premsa. Amb l'activitat Pareu les rotatives! Esmorzars amb periodistes, els visitants podran aprendre dels millors experts en comunicació. Així, el 9 de maig, el periodista Miquel Molina, director adjunt de La Vanguardia, aprofundirà en la vida d'una redacció multimèdia i explicarà els processos que determinen quines notícies i amb quina jerarquia conformen l'oferta informativa al web i en la versió impresa (i la influència determinant que pot tenir la intel·ligència artificial en aquesta presa de decisions). D'altra banda, el 16 de maig serà el periodista cultural Sergio Vila-Sanjuán, responsable de Cultura(s) de La Vanguardia, qui explicarà com es confecciona un suplement cultural i quins són els reptes, el temes i els mètodes del periodisme cultural.

Continuaran aquests esmorzars el 23 de maig, amb l'anàlisi de Neus Tomàs, directora adjunta d'El Diario.es i responsable de la delegació de Catalunya. Tomàs analitzarà alguns exemples de periodisme d'investigació i s'obrirà el debat sobre les difuses fronteres entre la informació i l'opinió. I el 30 de maig serà el torn de la ràdio, amb la ponència de la periodista de Catalunya Ràdio Roser Perera i Moragues, qui parlarà sobre «la ràdio que no es veu, però mai calla i que sense imatges dibuixa als oients cada escenari de notícia».

La paraula en la literatura infantil i juvenil

La literatura infantil i juvenil també té cabuda en aquest certamen. Els dissabtes 11, 15 i 18, i els diumenges 12, 16 i 19 de maig, el centre cultural habilitarà un espai familiar d'accés lliure amb llibres de consulta, jocs i materials perquè els participants experimentin, explorin i s'inspirin en les lletres i les paraules com a recurs per a la creació. A més, els diumenges de maig la pintora i il·lustradora Anna Font, l'escriptor Joan de Déu Prats i la il·lustradora i cineasta Marta Cunill passaran per aquest espai per dinamitzar les sessions.

Tallers singulars per xiuxiuejar paraules a l'oïda

Per als més petits i les seves famílies, el festival En altres paraules inclourà activitats com el taller Música i cinema en sintonia, activitat participativa que permetrà a tots els membres de la família crear una peça audiovisual a partir de l'exploració amb la música, el so i les tècniques d'edició de vídeo. Els més atrevits podran experimentar amb Definicions ambulants, taller espectacle en què els participants es convertiran en performers i diccionaristes: amb el poder de la seva observació, dels seus cossos, de les seves paraules i d'un micròfon, improvisaran definicions de les coses que hi ha i que passen, però des d'una òptica inusual, creativa i juganera.

El festival també presenta Xiuxiueig literari, una iniciativa de narració itinerant en què un contacontes es desplaça pel centre cultural explicant històries a l'oïda del públic visitant. És una aposta d'oralitat literària propera i acollidora, perquè hi ha paraules que arriben més lluny quan es diuen a sota veu. Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació "la Caixa" amb el festival de literatura FLICK.

Fotos

Festival “En altres paraules”: La literatura cobra vida a CaixaForum Barcelona
Festival “En altres paraules”: La literatura cobra vida a CaixaForum Barcelona
Festival “En altres paraules”: La literatura cobra vida a CaixaForum Barcelona
Festival “En altres paraules”: La literatura cobra vida a CaixaForum Barcelona
Festival “En altres paraules”: La literatura cobra vida a CaixaForum Barcelona
<<< Volver a la portada