La gran festa dels museus
Dénia organitza una setmana de visites guiades i itineraris urbans al voltant del 18 de maig
Amb una jornada de portes obertes i visites guiades, els museus de Dénia celebraran el dimarts 18 de maig el Dia Internacional dels Museus. La iniciativa, que es repeteix any rere anys, va encaminada a apropar al gran públic els museus de la ciutat: l’Arqueològic (dalt del castell), l’Etnològic, el del Joguet i el de la Mar. Però no només això. Al voltant de la commemoració, s’han organitzat un seguit d’activitats des de dimecres passat fins demà diumenge per fer partícips els deniers i els visitants de la riquesa patrimonial del municipi i alguns dels seus secrets més ben amagats. Per al cap de setmana s’han preparat quatres propostes -una en cadascun dels museus- al voltant l’alguna peça o conjunt de peces destacades i considerades essencials.
De la mà de guies experts, s’ha posat a l’abast dels participants en les visites guiades de dimecres i dijous la possibilitat de traslladar-se al món de Muyahid i conéixer el raval de Daniya, El Fortí, a través de la senyalètica instal·lada l’any 2018 amb el suport de la Conselleria de Turisme i les explicacions de Jaume Sau. S’ha visitat també el barri de Baix la Mar per descobrir la seua fisonomia en temps del Duc de Lerma i Marqués de Dénia, amb elements destacats com la duana o les carrosseries reials del carrer Pont, i també per recalar en un singular plafó ceràmic de mitjans del segle XIX en honor a la Santíssima Sang, on apareix també el Pare Pere, col·locat en la façana d’una de les cases del Pati de la Creu en agraïment al patró de la ciutat per haver evitat el naufragi d’una barca.
Les activitats del Dia Internacional dels Museus -sempre es precisa inscripció prèvia al telèfon 966420260- es presenten enguany amb el lema Afrontar els reptes del present per repensar el futur dels museus. Si recuperem i posseïm, podrem reimaginar. Per reimaginar el futur, diu el director del Servei Municipal d’Arqueologia, Josep A. Gisbert, “és imprescindible tenir un bon fons”. I Dénia, com ell recorda, ha aconseguit en les darreres quatre dècades aconseguir un fons privilegiat a través d’una política d’adquisicions i també per l’interés i la confiança del ciutadà de Dénia. De fet es reben donacions de forma continuada, com els dos quadres del Pintor Domingo Llorens que recentment s’han incorporat al patrimoni municipal i que han sigut donats per la Fundació Dénia i la Família Romany. Es tracta de dos retrats: el de Fra Andrés Llorens, oncle del pintor, i el de Vicente Romany Sentí, que precisament seran l’eix de la visita guiada organitzada per a demà diumenge, a les 10.30 hores al Museu Etnològic. Si quan va obrir les portes l’any 1991 no tenia cap retrat del pintor Llorens, amb les dos noves incorporacions ara en té ja 11 que se sumen a milers de peces, objectes i material imprès i gràfic que ha anat formant un fons important procedent en bona part de donacions familiars.
El més visitat abans de la pandèmia era, sens dubte, el Museu de la Mar, que és també el més jove (2019). Entre juny i desembre de 2019 va rebre 100.000 visites. Es nodreix de fons dels museus Etnològic i Arqueològic, que si l’any 1982 només tenia un àmfora sencera, ara són cents les que té el fons museístic. L’arqueologia urbana i les excavacions realitzades a través de la Conselleria de Cultura ha permés multiplicar el patrimoni arqueològic, que ha begut també en bona mesura de les donacions de particulars. La visita guiada en el Museu de la Mar es farà hui dissabte a les 10.30 hores. Les explicacions es faran en ordre de les troballes i els estudis del patrimoni subaquàtic descobert a Dénia des d’aquella ponència que es feu l’any 1981 en el Congrés de Cartagena sobre una trentena d’àmfores de col·leccions privades fins l’any 2020, incloent articles i estudis que han comptat amb investigadors com Asunción Fernández, Manuel Martín Bueno o Carmen Aranegui.
La gran quantitat de peces relacionades amb l’arqueologia subaquàtica de què es disposa permetria triplicar l’espai expositiu del Museu de la Mar. Cada any, explica l’arqueòleg municipal, s’incorporen entre 10 i 50 peces museïtzables al patrimoni municipal.
EL CELLER DEL PALAU
Els museus de Dénia poden presumir de tindre un dels índex de visitants més alts de la Comunitat Valenciana. El castell el visiten al voltant de 130.000 persones i, d’elles, 70.000 s’apropen també al Museu Arqueològic (inaugurat l’any 1987). Per a la visita de diumenge, a les 10.30 h., exhibirà un conjunt de peces per a parar taula en l’època de la Taifa. Per a l’ocasió s’obriran les portes del Celler del Palau i es mostrarà un aixovar del segle XI, així com la maleta didàctica que es va fer l’any 1989.
La visita al quart dels museus, el del Joguet, es farà en memòria d’Amparo Escolano Cebrián, que va faltar l’any passat als 99 anys. Natural de València i propietària de la coneguda com Rota d’Escolano en la dècada dels 50, va fer diverses donacions al fons patrimonial de Dénia. La primera va ser un pupitre de la fàbrica deniera de José Monllor Linares. Degué ser construït cap els anys 1927-28 i és una de les millors peces que s’exhibeixen, indica Josep A. Gisbert. Al voltant d’ella, i amb el nom de La Betty Boop i altres nines dels anys 20, s’organitza hui dissabte este homenatge a una dona que, com tants altres veïns i enamorats de Dénia, ha volgut engrandir el seu fons patrimonial. Perquè com diu el lema de la gran festa dels museus, si recuperem i posseïm, podrem reimaginar.