Opinió: DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT DE L’INSTITUT DE RECERCA OCEANOGRÀFICA DE XÀBIA (IROX) / Economia sense sanejament

Opinió: DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT DE L’INSTITUT DE RECERCA OCEANOGRÀFICA DE XÀBIA (IROX) / Economia sense sanejament
  08/08/2022

Aquests dies hem viscut uns desagradables episodis de contaminació marina quan les autoritats s’han vist obligades, inusitadament, a tancar la platja de l’Arenal per vessaments que venen anys produint-se sense que cap administració pública faça res per evitar una situació inadmissible pel nostre entorn natural, però també per la gent que vol gaudir d’un bany.

Des de fa anys l’IROX ja va sol·licitar que se’ns facilitaren les analítiques dels vessaments de les depuradores que per llei tenen l’obligació de practicar. Però no soles no hem obtingut resposta sinó que van trobar tot un sistema que, repartit entre diverses administracions, feia quasi impossible esbrinar res. Tot un sistema per ocultar les dades del medi ambient que haurien d’estar a disposició de la població, transparència de la que tant parlen i que no practiquen. En totes les consultes que se’ns han fet, com quan vam impulsar l’execució del pla de gestió del LIC Penya-segats de La Marina, que portava més del temps establert per llei per efectuar-lo, i que finalment vam aconseguir que les administracions autonòmiques i estatals es posaran d’acord per efectuar-lo (encara esperem la finalització), sempre l’IROX ha fet especial esment als vessaments que tant les depuradores com un sistema tercermundista d’aigües fecals aboquen a la nostra mar, i hem demanat actuacions per regular-los i posar-los fi, doncs la vida i supervivència de les larves de nombroses espècies depenen de mantenir les aigües costaneres en perfecte estat.

Pot ser el fet que una població com Xàbia, amb uns aproximats 27.000 habitants i que no té una xarxa d’aigües brutes suficient per la pròpia població, haja de fer front a més de 100.000 habitants a l’estiu, siga un dels problemes, però això sí, les autoritats no han deixat mai d’anar a les fires de turisme per aconseguir que encara vinguen més, el que és una estafa tant per la població autòctona com per la visitant.

Tal volta seria el temps de que les autoritats es plantegessin un canvi del model de municipi, que vetllés per la protecció del territori i per una economia més respectuosa amb el medi del que vivim, cosa que no vol dir que no sigui compatible, i no deixar el model econòmic actual sols i exclusivament en mans de constructors i del turisme desaforat que malauradament estem patint. Sectors com l’agricultura, la pesca, el xicotet comerç e inclús la industria estant totalment abandonats per les administracions i per tant pels polítics de tots els colors que han passat per les diferents administracions, donat que els grans grups econòmics de cada sector estan acaparant tota la quota de mercat. És per això que si volem canviar una mica tot aquest despropòsit hem d’aconseguir que la gent exigisca solucions i no es quedem només en la crítica. Necessitem que els treballadors, els empresaris, els pensionistes, els turistes, els que tenen barca i els que no, tots i cadascú dels que en algun moment vivim aquí no ens conformem amb les explicacions absurdes que ens donen i què, lamentablement com esperàvem, miraculosament s’haja obert la platja a penes uns dies després quan això és impossible.

I per això hem d’exigir a les administracions actuacions eficients per modificar tot plegat:

- exigir analítiques d’arqueta d’eixida de les depuradores, per conèixer la qualitat de les aigües vessades, controlant tots els vessaments que la xarxa pública llança a la mar.

- revisar els documents de la Q, documents que recullen la situació pública de la depuració en base a allò que s’envia a Europa.

- recollir tots els resultats públics d’aigües de bany realitzats pel ministeri i que són públics en la web de «Náyade» ( «Sistema de informació de aguas de baño»).

- publicar les analítiques que realitza l’ajuntament en la platja. - publicar els resultats dels plans hidrològics i les mesures de depuració incloses en la zona.

- facilitar per part de l’Ajuntament o la Generalitat un historial d’obres.

- exigir a tots els xalets que disposen d’un sistema d’abocament de residus compatibles amb l’entorn, amb un control efectiu per part de l’administració, denegant autoritzacions a construccions que no ho tinguen.

- obligar a tots els habitatges declarats turístics tindre un depòsit estanc o connexió a la xarxa de sanejament, obligatòriament, o no se li dona la condició d’habitatge turístic

Si no tenim capacitat per garantir unes infraestructures adients al nivell de població no podem seguir acceptant l’augment indiscriminat de visitants, als que tampoc podrem garantir les condicions d’una societat moderna i no aquesta vergonyosa situació aberrant.

Per descomptat necessitem els recursos que es suposa que produeix l’activitat turística i que es faça càrrec de l’augment d’aquests desequilibris, exigint al «Gobierno», que treu brutals rendiments en IVA de totes aquestes activitats, que reinvertisca en allò que tants diners li dona.

En aquest tema la immensa majoria de la societat està d’acord, no es vol continuar destruint l’estat del nostre entorn natural, especialment el nostre major recurs, la mar, i quan la majoria vol alguna cosa la democràcia és fer-lo possible i si no es fa els responsables haurien de dimitir. Recordem als polítics que la seua primera obligació és millorar la qualitat de vida de la seua població i si no ho fan no mereixen el suport que aquesta els hi ha donat. 

<<< Volver a la portada