Tallers de Musicoteràpia per a pacients amb fibromiàlgia 

  • Talleres de Musicoterapia para pacientes con fibromialgia 
  • Talleres de Musicoterapia para pacientes con fibromialgia 
  02/08/2022

El Departament de Salut de Dénia ha posat en marxa tallers de musicoteràpia per a pacients amb fibromiàlgia. S'ofereixen tots els dilluns al migdia en la Sala d'actes de l'Hospital. A ells accedeixen els pacients de la consulta de Fibromiàlgia, que coordinen els doctors Álvaro Escuder i Vicente Palop, i els membres de les tres associacions d'aquesta patologia que hi ha a la Marina Alta.

La musicoteràpia és una disciplina que fins al moment s'oferia en els serveis d'Hemodiàlisis, Hospital de dia Onco-hematològic, Psiquiatria i les unitats de Neonatologia i Dany Cerebral i des de fa 2 mesos en la Unitat de Fibromiàlgia del Servei d'Aparell Locomotor.

Segons els experts, els tallers de musicoteràpia ajuden a incrementar la capacitat de resposta i l'expressió dels sentiments, a més de reduir l'ansietat i disminuir la depressió.

El doctor Alex García, cap de Neurologia de l'Hospital de Dénia, assegura que “la musicoteràpia consisteix a usar les respostes i connexions d'una persona amb la música, per a estimular canvis positius en l'estat d'ànim i el benestar general. Gràcies a la varietat de respostes que produeix la música, tant en el pla cognitiu, comunicatiu, físic, psicològic, sensitiu i transcendental, la musicoteràpia té influència controlada, entre altres, sobre la motricitat, memòria, atenció, creativitat, verbalització, potenciació dels sentits, propiocepció, en la reducció d'estrés i l'ansietat, en l'estimulació cerebral i en el sistema immune i els ritmes biològics”, explica.

Per part seua, el doctor Vicente Palop, coordinador de la consulta de Fibromiàlgia, subratlla la repercussió positiva que té l'art, i en concret la musicoteràpia, per a disminuir el dolor i el sofriment que condiciona la Síndrome de Fibromiàlgia. A més, millora les alteracions del somni i la fatiga crònica que, juntament amb el dolor, són els símptomes principals d'aquesta malaltia.

Segons el Dr. Palop, “està demostrat que la musicoteràpia grupal en pacients amb Síndrome de Fibromiàlgia, ajuda també a millorar les relacions interpersonals entre les pacients, la seua autoestima i la seua integració social”.

Des d'aquest punt de vista el Servei d'Aparell Locomotor juntament amb les musicoterapeutas Isabel Bellver i Ana Alegre estan analitzant les repercussions sobre la salut que tenen aquestes sessions, des que s'han posat en funcionament com un servei més per a millorar el benestar de les pacients amb fibromiàlgia en el Departament de Salut de Dénia.

A més de musicoteràpia, el DSD ofereix sessions de cant prenatal dirigides a dones embarassades, que s'imparteixen en els centres de salut de Benissa i Dénia. Es tracta d'un mètode d'acompanyament al part que, a través de la veu, ajuda a millorar la postura, la respiració i la tonicitat muscular.

El programa de Tallers per a Pacients, del qual l'Hospital de Dénia és pioner a nivell nacional, té com a objectiu humanitzar els espais sanitaris i millorar l'estada dels pacients. “Mitjançant aquests tallers d'art busquem ajudar en el trànsit de les emocions derivades de la malaltia”, assenyala Alicia Ventura, directora del projecte Art de l'Hospital de Dénia.

<<< Tornar a la portada