La Marina Alta, cuna de pilotaris campions d’Europa

La Marina Alta, cuna de pilotaris campions d’Europa
  14/08/2017

Vicente Molines: “El Consorci Esportiu ha fet molt pels èxits de la Pilota Valenciana a la comarca”

 

LLUÍS PONS

 

Que cinc jóvens de la Marina Alta figuren hui en la nòmina de campions d’Europa en distintes modalitats de pilota valenciana no es pot atribuir a un fet circumstancial. Ha d’haver alguna cosa més, i no només ser nascut a un territori on la pilota és esport autòcton. Perquè a més. la nostra comarca ha estat la que més ha nodrit de pilotaris els equips de la selecció valenciana que fa uns dies han triomfat en els europeus disputats a Tavernes Blanques. D’allí han tornat Vicent Cardona de Pedreguer, Sacha Kruithof d’Orba i Marc Giner de Murla com a campions d’Europa en la modalitat de llargues i categoria Sub 19.

            Mentrestant, Joana Rodríguez de Laguar -la més jove del grup, a punt de complir els 16 anys- ha guanyat en raspall i joc internacional i Fanni Mas (17 anys), de Beniarbeig, ha aconseguit el títol en les modalitats de one wall -revalida el de 2015 obtingut a Itàlia- i joc internacional, les altres dos especialitats de jocs de pilota de la màxima competició internacional -ja que no hi ha mundials en categories inferiors- que promou la Confederación Internacional de Pelota a Mano (CIJB) cada dos anys des de 2013.

            El més llorejat i internacional de tots ells és Sacha, que ha estat tres voltes campió d’Europa en one wall, entre d’altres títols.

            Val a dir que les modalitats que es disputen en aquestos campionats poc tenen a veure amb el joc de la pilota autòcton al territori valencià; es tracta més bé d’unes versions més o menys semblants modificades i adaptades a una normativa comuna. Holanda, Bèlgica, Itàlia, França i Portugal són els països representants en aquestes competicions, junt amb les seleccions basques i valencianes que ho fan per Espanya.

            Vicente Molines, membre de l’equip tècnic de la selecció valenciana i director de l’escola de pilota d’Orba des de fa més de 17 anys, aporta algunes de les claus d’aquestos èxits. Per un costat es tracta d’un fet conjuntural, ja que aquesta generació de pilotaris que encapçalen els cinc jóvens ha estat una “bona collita” d’esportistes, amb unes aptituds i un nivell que els ha permès triomfar a Europa.

            Un altre aspecte que destaca, per a ell diferenciador d’altres indrets valencians, ha de vore amb el fenomen conegut com “fem comarca”, és a dir, el paper vertebrador que ha jugat el Consorci Esportiu de la Marina Alta (CEMA) -que fins i tot abans de la seua constitució oficial ja funcionava com una taula esportiva de tècnics- i que ha ajudat i molt al creixement i consolidació d’aquest esport principalment a nivell escolar en les últimes dècades. El procés va tenir el seu punt d’inflexió allà per l’any 2000. Aleshores hi havia no més de 5 escoles de pilota per la Marina Alta, hui el número s’ha assentat en la desena -van aplegar fins i tot a 14, però alguns projectes no han quallat-. A més, també en este temps s’ha millorat i invertit molt en infraestructures i han aparegut nous clubs de pilota.

            De la funció del CEMA, que gestiona i coordina bona part de l’esport base a la comarca, subratlla que ha consolidat en els últims anys unes competicions regulars en l’àmbit de la comarca, des de categories de benjamí a juvenils i en modalitat de raspall -la més idònia en l’etapa formativa-, que mobilitza més de 200 jóvens pilotaris. “Gràcies a aquestes lligues els nostres esportistes poden jugar i competir tots els caps de setmana sense haver de fer grans desplaçaments, i això no es coneix en la resta del territori valencià”, afirma Molines.

<<< Volver a la portada