Tradició, gastronomia i devoció es conjuguen a la romeria de Sant Sebastià de Murla

  • Tradició, gastronomia i devoció es conjuguen a la romeria de Sant Sebastià de Murla
  • Tradició, gastronomia i devoció es conjuguen a la romeria de Sant Sebastià de Murla
  25/01/2025

La festa recupera el seu esplendor al voltant de la que es considerada ermita més antiga de la geografia valenciana

 

Els veïns de Murla i de la Vall del Pop han vist com tornava a posar-se d’actualitat una de les tradicions més arrelades de la comarca amb la romeria de Sant Sebastià, arran de la recuperació per al patrimoni i el costumari local que ha suposat la restauració de l’ermita del S.XIV per part de l’Ajuntament.

        Una multitud de murlers de totes les edats han compartit amb els curiosos desplaçats des de diferents punts de la comarca a la falda del Cavall Verd una jornada que s’ha perllongat en les hores centrals del dia amb un dinar pels voltants de la històrica edificació i una sobretaula al centre polivalent.

        La senzillesa i la germanor ha tornat a presidir la celebració, encara que la circumstància de no disposar de les muntures de temps pretèrits i la normativa forestal vigents impedeixen la foguera en la que abans es torrava carn i embotit, ha motivat la seua adaptació als nos temps amb les carpes habilitades que han estat disposades per la quadrilla festera de les festes patronals i l’Ajuntament per tal de conjurar qualsevol inclemència meteorològica típica del mes de gener que no comprometera la participació.

No obstant això, l’essència de la romeria ha seguit vigent al optar la majoria de veïns per pujar a peu a l’ermita per la mateixa senda per la que els seus pares, “güelos” i avantpassats ho van fer al llarg dels anys a eixe monument d’arquitectura popular que queda registrat gràficament en el quadre de Jerónimo Espinosa sobre la rebel·lió dels moriscs.

L’altra nota costumista de la jornada, aquesta des del plànol devocional, l’ha posada el cor parroquial, dirigit pel cronista Daniel Sala, que ha ambientat una cerimònia religiosa que ha estat coronada pel cant dels gojos de Sant Sebastià. Cerimònia que ha estat aprofitada pel rector Givanildo per a destacar la visió global dels responsables de l’Ajuntament que ha permès el manteniment del patrimoni local entre el que l’ermita dedicada a Sant Sebastià fa set segles per a prevenir les epidèmies i evitar les plagues. El titular de la parròquia ha requerit la presència de l’alcalde, Juan Fernando Giner, per a que donara detall del projecte de restauració de l’emblemàtic edifici que va ser escomès en el primer semestre de 2024, després d’obtenir una subvenció de la Diputació Provincial de 39.945 euros. Giner ha avançat als presents que la iniciativa preveu complementar-se durant el present exercici  amb el projecte d’adequació de l’entorn que comporta  millores d’accessibilitat i seguretat, el qual ha quedat inclòs en el Pla de Sostenibilitat del turisme en destí, que compta amb una ajuda de 135.000 euros de fons europeus.

<<< Volver a la portada