El secret de l’embotit és… la Vall de Pop
La fira dels empresaris turístics reivindica l’excel·lència de la gastronomia i la tradició de l’interior de la comarca
LLUÍS PONS
Fins fa no massa temps, no aplega als quaranta anys, la matança del porc era un fet habitual principalment als entorns més rurals, com ara el poble de Castell de Castells. Constituïa una tradició des de temps immemorables que tenia ben acostumats els veïns. A Castell de Castells, en el límit més occidental de la Marina Alta, on naix la Vall de Pop, se’n solia sacrificar un cada setmana. Bé en els patis interiors de les vivendes o bé, fins i tot, en el mateix carrer a la porta de casa, sempre on hi haguera bona escorrentia per a evacuar l’aigua i altres residus líquids. El veïnat vivia habituat al ressò d’aquells agònics crits dels porcs que penetraven per cada racó del poble mentre es preparava per a la fase imminent al decés del greixós animal: la laboriosa tasca de fer l’embotit.
D’aquell animal, que s’havia criat des de que era encara un garrí en la mateixa casa -formant part de l’ambient familiar rural-, i fins que arribara a aconseguir un considerable pes, se n’aprofitava tot. De fet, els embotits, el “frito” i els seus derivats havien d’abastar la família fins que aplegara la pròxima matança, gairebé a l’any següent.