La universitat aposta per l’antropologia rural
El treball de Fernando Sendra Bañuls El regadiu de la vall del riu Girona. Aigua, terra i societat es presenta a El Ràfol d’Almúnia
La Universitat d’Alacant ha elegit l’edició del treball del l’investigador pegolí Fernando Sendra Bañul El regadiu de la vall del riu Girona. Aigua, terra i societat com a carta de presentació de l’ampli ventall d’activitats culturals i formatives a oferir en l’interior de la Marina Alta de cara al futur. El treball a judici dels experts, és poc menys que “en una enciclopèdia imprescindible” per a entendre el calat etnogràfic, econòmic i humà de la transformació agrària operada en la zona situada entre la costa i les muntanyes de la comarca durant l’últim segle.
La publicació del treball de Fernando Sendra ha cristal·litzat arrel del conveni signat mesos enrere pel rector de la universitat alacantina amb l’Ajuntament d’El Ràfol d’Almúnia per a la cessió, per part d’aquest, de l’antiga biblioteca per a transformar-la en aula universitària d’extensió per a la realització de exposicions, cursos i activitats formatives en La Rectoria.
El fet de que el municipi haja estat un dels principals escenaris de l’evolució del regadiu operat en l’antic Marquesat des de principis del segle XX fins a hui, ha motivat també la publicació d’una obra que arreplega en les seues pàgines aquell llegat etnogràfic. Segons apunta el prestigiós antropòleg pegolí, “des de la perspectiva que dóna el temps transcorregut, hi ha que reconèixer el gran salt que va suposar a principis del segle XX l’expansió generalitzada del regadiu, l’avanç que va significar, la millora i la riquesa que comportà per a l’economia bàsica dels pobles de la vall del riu Girona”.